Vattenpelare och ventilation

Här förklarar vi begreppen vattenpelare skoterkläder och andasfunktion, allt för att förenkla ditt val av skoterkläder.

vattenpelarebanner.jpg


Vattenpelare Skoteroverall - Vattentäthet

Alla skoterkläder är inte lika vattentäta. Det beror på hur klädesplagget är uppbyggt. Vattentätheten mäts i något som heter vattenpelartryck. Det anger mängden vatten i millimeter, som en kvadratcentimeter på klädesplagget kan hålla ute per timme innan vattnet går igenom. Ju högre vattenpelartrycket är desto mer vatten kan klädesplagget stå emot innan du blir blöt.

Hur högt vattenpelartryck skoterkläderna tål hittar du under respektive produkt. Nedan finns en tabell så att du får en förståelse i vilken betydelse alla dessa siffror har.

  • 2 000 mm: Inte vattentät, endast vattenavvisande.
  • 4 000 mm: Håller tätt i lätt regn.
  • 6 000 mm: Håller tätt i kraftigt regn under en kort period eller när det regnar lite mindre under lång tid.
  • 8 000-12 000 mm: Tål kraftigt regn i få timmar och lite regn i mycket lång tid.
  • Över 12 000 mm: Klarar mycket kraftigt regn under lång tid.

 

Andasfunktion - Ventilation

De flesta tittar bara på vattentätheten när de köper skoterkläder men andasfunktionen är minst lika viktig när man är en aktiv skoteråkare. Du känner säkert igen känslan av att bli fuktig och klibbig när du har åkt en tur i lössnön. Det beror på att fukten inte leds ut, utan stannar kvar inne i skoterkläderna och man känner sig svettig. För att minimera den känslan ska man välja ett material som kan andas och kan leda bort den värme och fukt som din kropp avger. Det kan göras antingen genom att skoterkläderna exempelvis är tillverkade i material som andas eller genom att det finns ventilationsöppningar så att den varma luften kan komma bort från kroppen.

Hur mycketskoterkläderna andas hittar du under respektive produkt. Nedan finns en tabell som visar hur mycket dina regnkläder bör kunna andas i förhållande till din aktivitet. Detta begrepp kan även kallas gsm på vissa plagg.

  • 3 000-5 000 g/m2/dygn: Lugnare körning som inte är så ansträngande.
  • 8 000 g/m2/dygn: När du ska köra både aktivt och lugnt.
  • 10 000 g/m2/dygn: Aktiv körning längre perioder.
  • Över 10 000 g/m2/dygn: Mycket aktivt körning.


KLICKA HÄR FÖR ATT SE ALLA KLÄDER